• Home
  • /
  • Internet
  • /
  • Krypto ristikot – hömppää vai tärkeä terveystekijä?

Krypto ristikot – hömppää vai tärkeä terveystekijä?

krypto leijona

Ristikkoja täyttävistä henkilöistä puhuttaessa monelle tulee mieleen iäkkäämpi henkilö. Toki varttuneempi väki onkin yliedustettuna ristikoiden ratkojien keskuudessa, mutta ristikoita täyttävät kaikenikäiset. Ne koukuttavat tehokkaasti, koska niiden parissa saa käyttää aivonystyröitään ja leikitellä sanoilla. Krypto ristikot auttavatkin kehittämään yleissivistystä ja niiden ansiosta synonyymisanasto tulee tutuksi.

On jopa tehty tutkimuskin, että ristikoita täyttävien henkilöiden aivot ovat jopa kymmenen vuotta paremmassa kunnossa kuin samanikäisillä henkilöillä, jotka eivät ristikoiden parissa viihtyneet. Tämä on hyvä syy hakeutua ristikoiden pariin. Kryptoja ei pidä sekoittaa kryptovaluuttoihin, joissa kynän sijaan tarvitaan bitcoin lompakko.

Mikä on krypto ristikko?

Krypto on vähän samantapainen kuin sanaristikko, sillä myös siinä yritetään selvittää toisiaan risteäviä sanoja yhden tai useamman kuvavihjeen avulla. Olisi kuitenkin mahdotonta ratkaista kryptoa pelkästään yhden kuvan perusteella, joten eri kirjaimia vastaavat ruutujen yläkulmiin sijoitetut numerot.

On ehdottoman tärkeää ratkaisun kannalta saada vihjekuvan tarjoama ensimmäinen sana oikein, koska ilman sitä krypton ratkaiseminen on mahdotonta. Kun tämä ensimmäinen sana on saatu selville, ratkaisija voi päätellä muita sanoja sen jälkeen, kun vihjesanan mukaiset kirjaimet on sijoitettu ruudukkoon numeroiden mukaisiin ruutuihin.

Jo 60-luvulta lähtien krypto ristikot ovat olleet suomalaisten suosikkeja. Ne ovatkin olleet tasaisesti suosiossa, tosin melko pienen porukan keskuudessa. Ne ovatkin hieman huonoja ristikoita siltä kannalta, että kun ratkoja on saanut selville muutamaa avainkirjainta vastaavat numerot, hän on oikeastaan ratkaissut jo koko ristikon. Toisaalta krypto ristikon ollessa erinomainen, se haastaa täyttäjänsä käyttämään päättelykykyään sekä kielentuntemustaan ihan toisella tavalla kuin perinteinen ristikko.

Kryptojen täyttäminen

Kryptossa tietty kirjain vastaa tiettyä numeroa. Täytettäessä kryptoa selville saadusta sanasta kirjataan muistiin kirjaimet useimmiten alareunassa olevaan ”boksiin”. Kannattaa käyttää lyijykynää kun täyttää kryptoja, niin virheen sattuessa on helppo kumittaa väärät kirjaimet pois.

Mikäli esimerkiksi ajattelee jonkin sanan olevan ’laukka’ ja alkaa täyttämään muihin ruutuihin kirjaimia tämän mukaisesti, niin muut sanat eivät enää olekaan suomea, vaan ihan epämääräisiä. Tällöin täytyy kokeilla jotain muuta kirjainta ja huomaakin, että tuo sanahan voi olla myös ’raukka’. Sitten pitää vaihtaa kirjain jokaiseen saman numeron ruutuun. Mustekynällä tehtyä kryptoa on vaikea korjata, sillä se menee kovin suttuiseksi.

Täytetyn krypton voi lähettää johonkin tiettyyn postiosoitteeseen postittamalla joko ratkaisulomake tai koko lehti. Myös tekstiviestillä voi osallistua kilpailuun. Jokaisessa ristikkolehdessä kerrotaan ohjeet osallistumista varten. Useimmiten ristikkolehtien palkintoina on jokin rahapalkinto.

Kirjainten merkitys

Suomen kielen sanojen alku- ja loppukirjaimilla on iso vaikutus ratkottaessa kryptoja. Pitää myös tietää kuinka menetellä, mikäli sanasta puutuu yksi tai kaksi kirjainta. Harvinaiset sanatkin tulevat tutuksi ja miten ne saadaan ratkaistua. Erikoisemmat sanat voivat sisältää mm. kaksi tai useamman konsonantin sanan alussa, kolme perättäistä vokaalia, ne voivat päättyä kahteen samaan tai eri konsonanttiin, kaksi vokaalia sanan alussa, kaksi tai kolme konsonanttia sanan lopussa tai harvinaisia viimeisiä kirjaimia.

Ristikoiden täyttämisen hyödyt

Sudoku

Ristisanat pitävät muistin virkeänä ja auttavat lievittämään dementiaa. Tutkimuksissa on havaittu, että ristisanatehtävien ratkaiseminen viivästytti muistin heikkenemistä 2,5 vuodella niillä, joilla oli jo kehittynyt dementia. Osallistujien aikaisempi koulutus ei vaikuttanut tuloksiin. Vastaavissa tutkimuksissa tutkijat havaitsivat, että nämä hyödyt auttavat eniten niitä, joilla on jo ennestään Alzheimerin tai dementian riski.

Krypto ristikot säilyttävät muistia, kognitiivisia toimintoja ja yleisesti aivojen voimaa. Tutkimuksessa havaittiin, että niillä, jotka tekevät säännöllisesti ristisanatehtäviä, on kymmenen vuotta itseään nuoremman aivotoiminta. Tiedemiehet ja tutkijat ovat myös havainneet, että ratkaisijat saavat eniten kognitiivisia hyötyjä ristisanatehtävistä haastamalla itsensä jatkuvasti. Itseään voikin haastaa eri tavoilla, kuten ristikon vaikeuden lisääminen säännöllisesti, ottamalla aikaa ristikon ratkaisemista, käyttämällä vähemmän ulkoisia materiaaleja ratkaistaksesi ristikon tai ratkomalla ristikoita vierailla kielillä.

Ristisanatehtävät vahvistavat niin opiskelijoiden kuin aikuistenkin sanastoa ja oikeinkirjoitusta. Suurempi sanavarasto puolestaan lisää käsittelynopeuttasi ja abstraktia ajatteluasi. Tällainen henkinen lisäys voi johtaa myös parempaan ammatilliseen menestykseen. Ristisanat eivät vahvista pelkästään sanastoa ja oikeinkirjoitusta. Ristisanojen ratkaiseminen voi myös lisätä tietoasi trivia-asioista, joilla on samanlaisia kognitiivisia etuja. Triviaalitietoa ovat myös tieto siitä, mitä ovat siirto kasinot.

Ratkaisemalla ristisanatehtäviä ystävien ja perheen kanssa vahvistat sosiaalisia siteitäsi hauskanpidon ja keskustelun kautta. Sosiaaliset yhteydet auttavat sinua elämään pidempään ja parantamaan elämänlaatuasi. Sosiaalisten yhteyksien puute on suurempi haitta terveydelle kuin ongelmat, kuten liikalihavuus ja tupakointi.