Oletko ammattipelaaja?

Oletko ammattipelaaja

Pelaaminen on aina kuulunut suosittuihin harrastuksiin ja ajanvietetapoihin. Vaikka erilaisia pelejä pelataan edelleenkin puhtaana ajanvietteenä, on rinnalle tullut toinenkin pelaamisen muoto. Nimittäin ammattipelaaminen.

Pelaajaa voidaan kutsua ammattipelaajaksi, mikäli hän ansaitsee elantonsa pelaamisella. Pelata voi erilaisia videopelejä. Jos olet kuullut termin e-sports, on tässä kyse siitä. Kyseessä on kilpapelaaminen ja eri peleistä järjestetäänkin ympäri maailman runsaasti kilpailuja, joissa voi liikkua isojakin summia rahaa.

Oletko sinä ammattipelaaja? Hupi- ja ammattipelaajan välillä voi joskus olla häilyvä raja varsinkin, jos kuitenkin tienaat pelaamisella jonkin verran, mutta et kuitenkaan vielä ole varma, voiko itseään kutsua ammattilaiseksi.

Tienaamisella emme tässä tarkoita satunnaisia rahavoittoja uhkapeleistä, vaan käsittelemme videopelien pelaamista. Turvallisia uhkapelisivustoja löydät kuitenkin suomalaiset kasinot -listalta. Näillä voi pelata pelejä ajanvietteeksi. Jos et ole varma, mikä sivusto olisi paras, kannattaa lukaista arvostelut läpi. Ammattipelaajakin voi pelata vapaa-ajallaan kevyitä ajanvietepelejä.

Ammattipelaaja pitää taitojaan yllä

Vaikka pelaaminen on sekä hauskaa ajanvietettä että vakavampi tienaamisen muoto, ei omien taitojen ylläpito ole kuitenkaan kevyttä viihdettä. Ammattipelaajalla ei ole varaa taitojen ruostumiseen, joten niitä harjoitetaan säännöllisesti.

Jotta pelaaja pärjäisi kovassa kilpailussa, tulee pelaamista harjoitella paljon. Vastapelaajatkin todennäköisesti harjoittelevat erittäin runsaasti, joten heitä vastaan tulisi pärjätä.

Omasta fyysisestä kunnosta täytyy yhtä lailla pitää huolta. Tuntikausien istuminen tietokoneen tai pelikonsolin äärellä voi aiheuttaa pelaajalle fyysisiä vaivoja, kuten selkä- tai niskakipua. Niinpä on tärkeää pitää huoli, että oma keho pystyy pitkiin harjoitusjaksoihin sekä kilpailusuorituksiin.

Hyvällä pelaajalla on myös hyvät tiimityöskentelytaidot. Myös näitä on hyvä harjoitella. Varsinkin, jos pelaaja on vähääkään introvertti. Jos on tarkoitus pelata tiiminä, on tärkeää, että kommunikaatio pelaa. Siksi vapaa-ajallakin kannattaa pitää porukan kanssa pelipäiviä tai -iltoja, jolloin tiimityöskentelyä harjoitellaan.

Ammattipelaajan elämään kuuluvat kaikki aiemmin mainitsemamme asiat. Pelaamista harjoitellaan ja omia taitoja hiotaan niin kauan, että ollaan valmiita tiukkoihin kisoihin. Jokaista osa-aluetta treenataan voitto mielessä eli myös tiimityöskentelylle täytyy olla sijaa myös arkena.

Vaikka pelaisit ammattimielessä, täytyy itselle myös antaa taukoa. Pelitauosta hyödyt sekä sinä itse että läheisesi. Varsinkin, jos ammattipelaaja on perheellinen, tuli pelaamiselle sekä muulle ajalle osata aikatauluttaa aikaa sopivassa suhteessa.

Ammattipelaaminenkin voi kuluttaa loppuun, joten jos kehosi tai mielesi kaipaa taukoa, kuuntele kehoasi. Ota sen varoitukset tosissasi, sillä esimerkiksi selkäkipu voi herkästi pahentua niin, ettei pelaamisesta tule käytännössä enää mitään .

Oletko valmis ammattikisoihin?

E-sports -kisoissa pelataan erittäin korkealla tasolla, joten niihin suuntaavien tulisi olla itsevarmoja omista kyvyistään, jotta muiden ammattilaisten joukossa pärjäisi. Mikäli koet, että taitosi ovat huipputasoa ja pidät taitojasi säännöllisesti yllä, voi olla aika osallistua.

Osassa kisoja pidetään aluksi karsinnat, jotka tulisi läpäistä ennen jatkoon pääsemistä. Kovimmat pääsevät jatkoon eli saavat mahdollisuuden tavoitella voittoa. Kiinnostuneet voivat seurata esimerkiksi turnauksen virallisia verkkosivuja, joissa tiedotetaan, kuinka karsintoihin pääsee ja missä ne järjestetään.

Parhaiden ammattipelaajien on mahdollista päästä osaksi joukkueita, jotka kilpailevat toisiaan vastaan isoista rahapalkinnoista. Palkinnot kuitenkin vaihtelevat eli kisoista voi saada itselleen myös matkoja majoituksineen, pelaamiseen tarvittavia varusteita tai laitteita, erilaisia sponsorituotteita ja tietysti mainetta ja kunniaa. Hyvin pärjänneet pelaajat voivat todennäköisesti osallistua jatkossakin.

Pohdintoja ammattimaisuudesta

Tämän tekstin luettuasi voi olla helpompi hahmottaa oman pelaamisen vakavuutta. Voi ehkä olla helpompi ajatella, onko oma pelaaminen jo ammattimaisuuden puolella. Mikäli kaikki tällä sivulla mainitsemamme asiat kuulostaa sinulta, voi olla, että pelaamisesi on ainakin menossa ammattimaisempaan suuntaan. Tai ainakin siihen voisi ehkä olla mahdollisuus.

Jos pelaat paljon ja koet itsesi jo ammattimaiseksi tai lähes ammattimaiseksi, voi olla hyvä tarkistaa omat pelitarvikkeet ja -välineet. Näihin kuuluvat laadukas ja ergonominen pelituoli, hyvät kuulokkeet, joista kuulet kaikki pelin pienimmätkin äänet sekä ergonominen hiiri ja hiirimatto. Pelialue kannattaa myös rakentaa niin, että pelaaminen ei häiritse muita eikä tietokoneen päälle voi esimerkiksi läikkyä nesteitä. Pelivälineet kannattaa myös toki suojata lemmikkieläimiltä.

Ammattipelaaja pitää hyvää huolta sekä itsestään että pelaamiseen liittyvistä välineistään. Toki huvikseenkin pelaavan kannattaa pitää huolta välineistä, peleistä sekä laitteista. Ammattimaisuus kuitenkin koostuu paljon muustakin.