Google on maailman suosituin hakukone. Siksi on tärkeää, että yritys, joka haluaa löytyä, löytyy juuri Googlella. Google on myös erittäin tehokas digitaalisen markkinoinnin työkalu ja tällä sivulla syvennymmekin Google Ads -markkinoinnin mahdollisuuksiin.
Google Ads on Googlen tarjoama mainosjärjestelmä, jota yritykset voivat hyödyntää mainoskampanjoiden luomiseen. Se mahdollistaa mainonnan tietylle yleisölle ja kohderyhmälle. Mainokset voivat olla kuvien, videoiden ja tekstin muodossa sekä responsiivia, jolloin ne mukautuvat eri laitteiden näytöille automaattisesti.
Kyseessä on siis melko tehokas, tarkka ja mukautettavissa oleva mainosjärjestelmä. Google Ads on monelle yritykselle ensisijainen tapa mainostaa. Se on tärkeä työkalu mm. uudelle yritykselle, joka haluaa tottakai tehdä yritystoiminnallaan rahaa nopeasti. Google pystyy tehokkailla työkaluillaan tätä edesauttamaan.
Google Ads -tilin luominen
Yritykselle tulee aluksi luoda Google Ads -tili. Tämän voi tehdä Google Adsin sivustolla, jolla palvelu on esiteltynä. Tilin luominen on helppoa ja siihen opastetaan tilin luomisen yhteydessä.
Kun tili on luotu, luodaan seuraavaksi mainoskampanja. Kampanjassa valitaan, halutaanko, että mainoksen klikkaaja päätyy tietylle verkkosivustolle, mobiilisovellukseen vaiko soittamaan yritykselle puhelimitse.
Seuraavaksi valitaan kampanjan tavoite. Tavoitteeksi voidaan valita esimerkiksi ostos, katselukerrat, liidilomakkeen lähettäminen tai puhelu.
Seuraavassa vaiheessa määritetään, miten ihmiset löytävät yrityksen. Tässä vaiheessa määritetään muunmuassa, mitä hakusanoja ihmiset käyttävät hakiessaan yritystä hakukoneella. Mainoskampanjaan voidaan lisätä kaikki tarvittavat kuvat, logot, toimintakehotukset jne.
Kun Google Ads -tili on luotu ja kaikki oleelliset parametrit on sille määritetty, määritetään budjetti. Kampanjassa määritellään, kuinka paljon yritys on valmis käyttämään rahaa päivässä. Sivustolla näkyy suositus, jolla on mahdollista saada ihanteellisia tuloksia. Lopuksi annetaan maksutiedot.
Miten Google Ads toimii?
Google Ads toimii Pay-Per-Click (PPC) -mallilla, jossa yritys maksaa mainonnasta ainoastaan klikkausten perusteella. Mainonnasta ei siis käytännössä makseta, mikäli mainoksia ei klikata. Maksujen suuruus kuitenkin riippuu täysin, millaisesta mainonnasta on kyse. Yritykseltä veloitetaan se maksimäärä, joka on tilin luomisen yhteydessä määritetty maksimibudjetiksi.
Google Ads käyttää mainostamisen näyttöjärjestyksessä niinsanottua huutokauppamallia. Kun Googleen hakutuloksissa tulee näyttää useamman yrityksen mainoksia, niiden järjestys määräytyy tämän mukaan. Mainostaja asettaa Google Ads -tilin luomisen yhteydessä maksimibudjetin sille, kuinka paljon he ovat valmiita maksamaan yhdestä klikkauksesta. Suuren summan määrittäminen vaikuttaa järjestykseen, mutta ei määrittele sitä kokonaan. Niinpä myös mainoksen laatu ja relevanssi myös vaikuttavat siihen, miten yrityksen mainos sijoittuu Googlen hakutuloksissa.
Aina, kun joku klikkaa yrityksen mainosta, Google perii tästä maksun. Maksu peritään esimerkiksi, kun tietty summa on saavutettu tai kuukausittain.
Google Ads on tehokas tapa saada yritykselle tai sen palveluille tai tuotteille näkyvyyttä. Sen avulla voidaan tavoittaa potentiaaliset asiakkaat ja ohjata heidät esimerkiksi yrityksen verkkosivuille.
Google Ads -mainostyypit
Hakukampanjassa yritys näkyy Googlen hakutulossivulla, kun joku käyttää tiettyjä hakusanoja. Kampanjassa yritys näkyy tekstimuotoisena, sisältäen otsikon, kuvauksen sekä url-osoitteen.
Display-kampanjat näkyvät Googlen Display-verkostossa. Verkosto tavoittaa 90% Internetin käyttäjistä eli se on hyvin laaja. Mainokset voidaan kohdistaa siten, että ne näkyvät esimerkiksi vain tietylle yleisölle, kuten koiranomistajille tai odottaville äideille. Display-kampanjassa ihmiset voidaan tavoittaa Googlen omistamien sivustojen kautta. Esimerkiksi YouTube on yksi tällainen. Display-kampanjassa asiakkaat tavoitetaan siis myös muuta kautta kuin vain Googlen hakutuloksissa.
Videokampanjassa yrityksen videoita näytetään videoalustoilla, kuten YouTubessa. Nämä ovat mainoksia, joita voidaan näyttää esimerkiksi YouTube-videon alussa.
Shopping-kampanjat näkyvät Googlen Shopping-välilehdellä. Näissä näytetään esim. tuotteen kuva, hinta ja kaupan nimi. Tämä sopii erinomaisesti mm. verkkokaupoille.
Älykampanjoissa käytetään hyödyksi koneoppimista. Kyseessä on Googlen automatisoidut mainoskampanjat, jossa yrityksen verkkosivuston sisältö analysoidaan. Mainoskampanja luodaan tämän pohjalta. Älykampanja vähentää mm. avainsanojen tutkimiseen käytettävän ajan määrää.
Mainoskampanjan seuraaminen
On tärkeää seurata oman mainoskampanjan edistymistä. Google tarjoaa tähänkin työkaluja. Esimeriksi Google Analytics on tähän tehokas työkalu. Myös Google Adsin omista raporteista voi seurata, miten mainoskampanja on tavoittanut asiakkaita.
Mainoskampanjassa voidaan tavoitella esimerkiksi tuotteiden myyntiä, mutta näkyvyys ja sivuston klikkaukset ovat yhtä tärkeässä osassa. Yrityksen tuominen tunnetuksi kasvattaa mahdollisuuksia saada uusia asiakkaita, jotka käyttävät Googlen hakukonetta tietyn palvelun tai tuotteen löytämiseksi.
Raporteista voidaan seurata mm. eri avainsanojen tehokkuutta. Jos esimerkiksi halutaan hakea lista kasinoista ilman rekisteröitymistä, voidaan todeta, toimivatko tällä hetkellä käytössä olevat avainsanat.