• Home
  • /
  • Internet
  • /
  • Bitcoin lompakko – mitä tulee tietää?

Bitcoin lompakko – mitä tulee tietää?

Bitcoin lompakko

Mikäli olet ostanut itsellesi Bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja, tarvitset niille jonkin paikan säilytykseen. Lompakon hankkiminen on suotavaa ja sen tulee olla turvallinen, sillä silloin Bitcoinisi ovat omassa kontrollissasi.

Mikä on Bitcoin lompakko?

Bitcoin lompakko on kryptovaluuttojen säilytyspaikka, joka takaa käyttäjän omistamien kryptovaluuttojen turvallisuuden. Bitcoin lompakon avulla voi lähettää sekä vastaanottaa kryptovaluuttoja aivan yhtä vaivattomasti kuin nettipankissa eurojakin.

Bitcoin lompakko ei siis ole mikään perinteinen nahkalompakko, vaan se on pääsylippu lohkoketjuun sekä omiin Bitcoineihin. Kaikilla Bitcoin lompakoilla on oma ainutlaatuinen osoite ja sitä käytetään vain Bitcoinien säilyttämiseen sekä transaktioiden suorittamiseen.

Lompakkoja saa olla niin monta kuin vain haluaa luoda ja monet lompakko-ohjelmistot sallivat uusien osoitteiden luomisen. Bitcoin lompakko näyttää myös osoitteen saldon. Käyttämällä yksityistä ja julkista avainta ilmaisee Bitcoin-verkolle oman käyttöoikeutensa kyseisen osoitteen varoihin. Käyttäjän tarvitsee ainoastaan syöttää summa sekä vastaanottajan osoite, lompakko-ohjelmisto huolehtii lopusta.

Turvallisuus

Online-lompakko on turvassa, vaikka tietokone tai hardware-lompakko tuhoutuisivatkin. Mutta mikäli online-palveluntarjoaja sivusto hakkeroidaan tai heillä on teknisiä ongelmia, et pääse Bitcoineihisi käsiksi. Pitää siis valita millaiselta uhalta haluaa suojautua. Offline-vaihtoehtoihin eivät hakkerit pääse käsiksi, mutta silloin Bitcoinit ovat vain sen paperilapun varassa, johon backup-koodit on kirjoitettu. Turvallisuusasiat on otettu huomioon myös nettikasinoilla eli nettirahapelit ovat turvallinen ajanviete.

Public key on sellainen osoite, jonka kaikki muut näkevät. Se on vähän kuin pankkitili pankissa, eli muut voivat siirtää rahaa sinulle tai nähdä sinun siirtäneen rahaa heille. Private key on avain, johon ainoastaan sinulla on pääsy. Sen avulla voit siirtää rahaa muille. Ilman yksityistä avainta sinulla ei ole pääsyä Bitcoin lompakkoon.

Erilaiset säilytysmuodot mahdollistavat myös hajautuksen, joka on hyvä ratkaisu. Tällä saa mielenrauhaa, sillä mikäli yksi talletusmuoto pettää, et koskaan menetä kaikkia kryptovaluuttojasi. Mikäli treidaa kryptovaluuttoja päivittäin, pitää säilyttää suuria summia myös pörssissä, mutta tämä on riski, jonka treidaajan on vain otettava.

On syytä muistaa, että käyttäjä itse on aina vastuussa omasta tietoturvastaan. Kryptovaluuttojen kohdalla ei ole samanlaista mahdollisuutta soittaa pankkiin ja pyytää nettipankin salasana sekä käyttäjätunnus, mikäli ne hukkuvat. Mikäli hardware-lompakon backup-koodit menevät hukkaan tai hakkerit pääsevät Bitcoineihin käsiksi, ne ovat lopullisesti poissa sen jälkeen.

Erilaisia Bitcoin lompakko-vaihtoehtoja

Kryptovaluuttapörssit voivat toimia myös lompakkona vaikka niiden tärkein toiminto onkin olla kauppapaikkana. Pörssissä ei suositella Bitcoineja säilytettävän pitkäaikaisesti, koska tällöin ne eivät ole kokonaan omassa kontrollissa. Pörssillä on hallussaan privaattiavain, joten tietoturvan taso on sama kuin palvelun tietoturvan tasokin on.

On hyvä muistaa käyttää kaksivaiheista autentikointia (2FA), sillä se estää käyttäjätilin väärinkäyttöä. Samoin on hyvä suosia yksityisiä sekä melko monimutkaisia salasanoja. Pörssit ovat aloittelevien sijoittajien suosiossa, koska tällöin varallisuutta ei ole vielä kovin paljoa. Samoin treidaajat suosivat pörssejä. Kannattaa huomioida myös että kryptovaluutoista tulee maksaa verot.

Huonoja puolia ovat hyökkäysriskit sekä mahdolliset toimintakatkokset. Kuitenkin mikäli suosii tunnetuimpia ja suurimpia pörssejä, riski hakkeroinnille on melko pieni. Kannattaa hajauttaa ja säilyttää pörssissä vain osa kryptoista ja osa vaikkapa kylmälompakossa.

Bitcoin lompakot

Suomalainen Bitcoin-lompakko on itse asiassa kotimainen kauppapaikka. Täällä saa palvelua suomen kielellä, joten ongelmien selvitys on helpompaa. Suomalaisia vaihtoehtoja ovat Coinmotion sekä Northcrypto. Coinmotionilla on lisäturvana myös Holvi-palvelu. 

Desktop-lompakko ja selainlompakko ovat tietoturvallisempia kuin edellä mainitut lompakot. Desktop-lompakko on ohjelma, joka asennetaan tietokoneelle. Toisin kuin pörssissä, privaattiavain on käyttäjän eikä kolmannen osapuolen hallussa. Avain tallennetaan omalle tietokoneelle, joten pörssin palvelukatkokset eivät ole tällöin ongelma. Helppokäyttöinen ja suosittu desktop-lompakko on vaikkapa Exodus. 

Bitcoin mobiililompakko ja desktop-lompakko ovat melkein sama asia, ohjelma vain asennetaan tietokoneen sijaan mobiililaitteeseen. Mobiililompakko on näppärä, mikäli käyttää usein kryptovaluuttaa vaikkapa ostoksiin. Yhä useampi muutenkin käyttää pelkästään mobiililaitetta, joten tämä vaihtoehto on loistava. 

Kylmälompakko on hyvä vaihtoehto kun kryptovaluuttasalkku kasvaa useampiin tuhansiin euroihin. Tällöin kannattaa panostaa hardware-lompakkoon, joka tunnetaan myös nimellä kylmälompakko. 

Kyseessä on vähän kuin USB-tikku, joka kytketään tietokoneeseen transaktion ajaksi. Tämän jälkeen laite kytketään pois päältä ja se säilytetään offline-tilassa, jolloin se on suojassa online-riskeiltä. Tunnetuin kylmälompakko on Ledger Nano X. 

Blockchain lompakko voi olla esimerkiksi MetaMask Wallet. Se on käytössä Ethereumiin ja Ethereum-alustalle rakennettuihin rahakkeisiin. MetaMask lompakon voi liittää laitteistolompakkoon tai kryptovaluutanvaihtoon. Näin varat voi siirtää helposti MetaMaskin avulla kahdessa pörssissä.